Fra chat til tekst? Erfaringer med bruk av en chatbot i førskrivingsfasen

Mange elever sliter med å komme i gang med skriving, ikke fordi de ikke vil, men fordi de ikke vet hvor de skal begynne. Jeg har undersøkt om en åpen chatbot, brukt som en nysgjerrig og tålmodig samtalepartner, kan bidra i den viktige førskrivingsfasen. Den skal ikke skrive for elevene, men hjelpe dem til å formulere egne ideer, beskrivelser og assosiasjoner.

Her deler jeg en konkret prompt og noen erfaringer med å bruke chatboten som tenkepartner i beskrivende skriving på 8. trinn. Oppgaven handler om å beskrive hjemstedet sitt, og kommer fra Skrivesenteret og Skriveprøven for 8. klasse. Chatboten brukes i den første delen av skriveprosessen, og formålet er å skape bevegelse i elevens tenkning og gi dem eierskap til innholdet.

Hva gjør chatboten?

Chatboten stiller ett åpent spørsmål om gangen, og eleven må svare før den går videre. Mange av spørsmålene handler om sanser, minner og stemninger. Eksempler kan være:

  • Hva er det første du ser når du kommer dit?

  • Hva lukter det der en tidlig morgen?

  • Hvordan forandrer stedet seg fra sommer til vinter?

Ved å svare på slike spørsmål må elevene aktivere erfaringer og velge hva som er viktig. Mange får raskt tak i egne beskrivelser, mens noen forholder seg mer passivt.

Startprompten

Elevene limer inn denne teksten som åpning i samtalen med chatboten:

"Hjelp meg å samle ideer til en beskrivende tekst om hjemstedet mitt (leseren har aldri vært der). Spilleregler for deg: Still ett åpent spørsmål om gangen og vent på svaret mitt. Begynn bredt («Hva er det første ...?»), og bruk oppfølginger som får meg til å legge til sansedetaljer (syn, lyd, lukt, smak, følelse), hente frem minner og stemninger, se stedet fra ulike perspektiver (på ulike tider av døgnet, årstider, kontraster). Hjelp med å utdype og konkretisere hvis jeg svarer kort. Du skal aldri skrive tekst for meg, selv om jeg ber deg om det."

Prompten kan limes inn i en åpen chatbot som f.eks. CC TenkeMotor («Denne roboten er vennlig og flink»), NDLA sin chatbot eller en annen åpen KI-løsning (feks SIKT sin KI-løsning for elever). Den kan endres, justeres og tilpasses oppgaven/teksten/elevene.

Gjennomføring

Før elevene starter, er det nyttig å snakke kort om hva en beskrivende tekst er, og hvem leseren er. Vis også hvordan chatboten fungerer: Den stiller åpne spørsmål, og elevene bygger videre. Når prompten er limt inn, lar jeg dem chatte i ca. 20 minutter, eller til interessen dabber av. Elevene kan når som helst be chatboten om et kort sammendrag, sjekke om noe mangler eller er misforstått, kopiere samtalen til et nytt dokument og skrive videre – gjerne uten nett. (“Mine” elever skrev tekstene ferdig rett etter chatbot-samtalen, mange tok med seg en oppsummering fra chatten, mens andre brukte hele chatloggen som utgangspunkt. Ingen brukte chatbot/KI til å skrive teksten for seg.)

Mulig refleksjon til slutt: Hva var nyttig? Hva skrev du helt selv? Hvordan hjalp chatboten deg? (Evt ikke?)

Hvorfor ikke systemprompt?

I tidligere forsøk brukte jeg løsninger for å lage egne chatboter med reglene skrevet som systemprompt. Problemet var at enkelte elever likevel fikk chatboten til å skrive hele teksten, selv med strenge regler. Det som faktisk hindret det, var å bruke reglene/startprompten over som første synlige innlegg i samtalen (elevene limte den inn selv). Da ble rollene tydelige: Chatboten stiller spørsmål, og eleven skriver.

Læringspotensial og videre utvikling

Denne typen prompt kan bidra til at elevene kommer raskt i gang med skriving, og at spørsmålene de får hjelper dem til å være mer konkrete. Siden chatboten nekter å skrive for dem, må de skrive selv.

Chatloggen i seg selv kan også brukes som læringsdata for lærer: Hvilke spørsmål utløser gode svar? Hvordan justere prompten til neste gang? Kan vi utvikle refleksjonsprompter som gjør elevene mer bevisste på hvordan de bruker chatboten?

Erfaringene jeg deler her, inngår i en større studie der jeg undersøker hvordan undervisning i førskriving kan utvikles i samspill med KI-baserte verktøy. Jeg vil gjerne høre fra andre som har prøvd noe lignende, eller som tester denne prompten!

Inspirasjon/Kilder

Dette opplegget er inspirert av den åpne “Prompt Creator”-metaprompten (funnet på GitHub, 2023, ta kontakt hvis noen ønsker å se denne metaprompten) og forskning på sokratiske chatboter i undervisning (som feks Favero et al., 2024). Etter å brukt denne typen prompter mye selv, har jeg oversatt og forenklet ideene til norsk ungdomsskolekontekst.

Neste
Neste

The best skriving ever - med generativ KI?